Gerek tümden havalı sistemlerde gerekse diÄŸer sistemler için taze hava hazırlamak amacı ile kullanılır.

Yapısı: Hücreler genelde alüminyum profil karkas taşıyıcılı olup, hücre yüzeyleri çift kat galvaniz saç arası 25 mm-50 mm kalınlı ında camyünü, kaya yünü veya poliüretan dolguludur. Hücre iç yüzeyi hassas yerlerde kullanım için istenirse paslanmaz saçtan yapılabilir.

Fanlar, filtreler ithal, serpantinler bakır boru alüminyum kanatlıdır. Nemlendirici havuz tipi su püskürtmeli, dolgu tipi sulu veya buharlı olabilir. Belirtilen proje ÅŸartlarını karşılamak amacı ile 1.500 m /h ile 90.000 m/h kapasite aralı ında, ısı geri kazanımlı (Plakalı, tamburlu, serpantinli), susturuculu, yatık tip, dik tip L tipi gibi pek çok versiyonda üretim yapılabilir. Hava filtrasyonu için istenen özelliklerde filtre kademeleri kullanılabilir. Santral içi elemanların diziliÅŸi prosese uygun olarak yapılır (vantilatörden sonra hepa filtre, susturucu vb. gibi).

Klima dizaynı standart olsa da her proje ÅŸartı için özel olarak üretilir. Dolayısıyla proje ve ÅŸartnamelerde ne istenildiÄŸi açık olarak detaylı belirtilmelidir. Santral dizayn kriteri her firmanın kendi yapısına göre de iÅŸebilir. Bu nedenle teklif deÄŸerlendirilirken en zor mukayese santralde yapılır. Tüm teklifleri aynı bazda deÄŸerlendirebilmek için gerek genel yapı, gerekse cihaz büyüklüÄŸünü dolayısıyla fiyatını etkileyecek serpantin ve hücre içi hızları, fan çıkış aÄŸzındaki hız, ses birlikte de erleri vb. Åžartnamede verilmeli ve teklif veren firmaların bu deÄŸerlere uyması ve teklifleri ile birlikte serpantin ve fan seçim çıktıları istenmelidir. Bu sayede detaylı inceleme ile firmalarının aynı bazdaki deÄŸerlendirmesi yapılır.

Fanlar ihtiyaç dış basınç deÄŸerleri göz önüne alınarak öne veya geriye eÄŸik olarak seçilir. Sistem dizaynına baÄŸlı olarak inlet vana veya frekans konvertörlü olabilir. Klima santralı projelendirilmesinde fan seçimine esas olan cihaz dışı basınç deÄŸerleri doÄŸru verilmelidir. Basınç de erlerinde oynama olması durumunda iÅŸletmeye alma esnasında problemler yaÅŸanmakta kasnak hatta bazı durumlarda motor de iÅŸtirme zaruriyeti doÄŸabilmektedir. Klima santralları monte edilirken terazisinde monte edilmeli, yoÄŸuÅŸma devresi çıkışlarına uygun luplarla yapılmalıdır. Devreye alınırken kayış gerginlikleri kontrol edilmelidir. Santral emiÅŸ ve basma ağızlarına hava kanalı ba larken esnek baÄŸlantılar kullanılmalı, kanal direk oturtulmamalı, mutlaka asılarak ağırlığı flanÅŸa verilmelidir. Santrallerin bulunduÄŸu bölge rutubetten korunmalıdır. Su birikmemesi için önlemler alınmış olmalı, santral altına minimum 10 cm yükseklikte beton kaide yapılmalıdır. Üreticilerin verdikleri montaj ve iÅŸletmeye alma kılavuzlarına riayet edilmeli, Tüm cihazlar gibi mutlaka periyodik bakım yapılmalıdır. Ä°ÅŸletmede servis için gerekli sayıda eleman istihdam etmeli, filtre temizlikleri iÅŸletme koÅŸullarına uygun periyotta yapılmalı, ömrü dolanlar de iÅŸtirilmelidir. Aksi halde kısa sürede serpantinler tıkanır, cihazdan verim alınamaz. Aşırı tıkanması durumunda motor dahi yanabilir.

KANAL TÄ°PÄ° KLÄ°MA SANTRALI:
Orta ve küçük ölçekli yerlerin ısıtma, soÄŸutma, havalandırma ihtiyacını karşılamak üzere imal edilirler. özellikle cihaz yerleÅŸimi ile ilgili mimari problemlerin bulunduÄŸu alanlarda kompakt ölçüleriyle uygun proje çözümleri yaratır. Yükseklikleri 40 cm. civarında olup, bir santral olabilecek her türlü hücreye sahip olabilir. Hava debisi 2.500-3.000 m/h civarındadır. DüÅŸük yükseklikleri sayesinde asma tavan içine monte edilebilir. Asma tavan içine monte edilen soÄŸutma devresine sahip tüm cihazlar gibi drenaj sistemi, tekniÄŸine uygun çözülmelidir. Kullanılacak cihazlardaki ses seviyeleri ve monte edileceÄŸi bölüm göz önüne alınarak sesi azaltmak için susturucu kullanılabilir.

Klima santrallerinin bakımları, klima santral ünitesinin sorunsuz, sessiz ve verimli çalışması, hemde hijyen açısından çok önemlidir. bakımı yapılmayan klima santral ünitelerinin bulunduÄŸu ortamda çalışan insanlar, saÄŸlık açısından tehdit altındadır.

Klima santrallerinizin, bakımı mutlaka yaptırılmalıdır. Bu ÅŸekilde iÅŸiniz ve saÄŸlığınız için için hayati önem taşıyan sisteminizin, sorunsuz ve saÄŸlıklı bir ÅŸekilde çalışmaya devam etmesini garantilemiÅŸ olursunuz.

Dilerseniz periyodik bakım anlaÅŸması yaparak üretiminizde verimlilik ve tüketiminizde tasarruf saÄŸlayabilirsiniz.

Periyodik koruyucu bakımın saÄŸladığı avantajları özetle aÅŸağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Cihazın ömrünü uzatır.
· Sistemin arıza riskini azaltır.
· Enerji sarfiyatını azaltır.
· Tamir masraflarını azaltır.

Klima Santrali Bakımında Yapılam İşlemler.
· Klima santrali cihazların genel temizliÄŸi yapılır.
· Filtreleri incelenerek temizlenecek, gerekiyorsa yenisi ile deÄŸiÅŸimi yapılır.
· Drenaj Tava su gideri kontrollü yapılarak tıkanan drenajlar temizlenenir.
· Tesisat üzerindeki pislik tutucu incelenecek gerektiÄŸinde temizlenir.
· Üç yollu su valflerinde. Bir aksaklık var ise giderilir.
· Kayış kasnak ayarı yapılır.
· Vantilatör ve aspiratör fan yataklarının ve rulmanlarının bakımı yapılır.

Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduÄŸu ilk anlarda iÅŸ yükü yoÄŸunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doÄŸru bir yaklaşım olduÄŸu, iÅŸletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır.

Klima santralleri konusunda kesinlikle iÅŸinin uzmanı olan, eÄŸitimli ve kalifiye personele sahip bir firmadan alacağınız teknik destek ile en hızlı ve en hesaplı ÅŸekilde sorunlarınız çözüme kavuÅŸur.

EKC Klima olarak, soÄŸutma sektöründeki 10 uncu yılımızda en iyi bildiÄŸimiz iÅŸi, en iyi ÅŸekilde yapmaya çalışıyor ve önceliÄŸi müÅŸteri memnuniyetine veren anlayışımız ile siz deÄŸerli müÅŸterilerimize arzuladığınız kaliteli, hızlı ve hesaplı çözümleri sunmaya devam ediyoruz…