TOPRAK-SU KAYNAKLI ISI POMPASI NASIL ÇALIŞIR?
Toprak-su kaynaklı ısı pompalarının klasik hava kaynaklı bir ısı pompasından çalışma olarak bir farkı yoktur. Tüm ünitelerde; direkt genleşmeli evaporatör ve fanı, kompresör, elektrik panosu, hava filtresi ve su soğutmalı (kondenser) serpantin mevcuttur. Fark kondenser ünitesinin hava soğutmalı bir kondenser olmayıp, su soğutmalı bir kondenser olmasıdır.

TSKIP bir ortamı soğutmak için çalıştırılması durumunda kondenser devresine kaynak (toprak, su kaynağı) tarafından soğutulmuş olarak giren su, yaklaşık 50C ısınarak kondenseri terk eder.

Kondenserde toprak veya su kaynağı tarafından ısısı alınmış olan soğutucu akışkan, kısılma vanasından geçerek basıncı düşürülür ve evaporatöre gönderilir. Evaporatör üzerinden bir fan veya pompa yardımıyla geçirilen hava veya su soğutulur. Soğutulan hava direk olarak veya mahale kanallar vasıtasıyla gönderilir. Soğutulmuş olan akışkan, hava değil su ise bir hava bir klima santraline veya mahal içerisindeki bir fancoil ünitesine gönderilerek soğutma işlemi gerçekleştirilir. Evaporatör içerindeki gaz, kompresör vasıtasıyla tekrar emilir, basıncı ve sıcaklığı artırılarak tekrar kondensere gönderilir (Şekil 1). Isıtma amaçlı kullanımda ise TSKIP cihazındaki bir dört yollu soğutucu gaz vanası ile kondenser ile evaporatörün yerleri (görevleri) değiştirilerek işlem gerçekleştirilir. Örneğin soğutma uygulamasında kondenser ısıtma amaçlı kullanılırken ısıtma uygulamasında evaporatör görevi üstlenir. Dolayısıyla kaynaktan gelen su, bu durumda ısıtılmayıp yaklaşık 50C soğutularak geri gönderilir.

TOPRAK SU KAYNAKLI ISI POMPASI ÇEŞİTLERİ
Su kaynaklı ısı pompası cihazları farklı kapasitelerde olmakla birlikte, tüm ünitelerde direkt genleşmeli evaporatör ve fanı, kompresör, elektrik panosu, hava filtresi ve su soğutmalı kondenser serpantini mevcuttur. Her bir ünite bağlı olduğu termostattan aldığı ısıtma ya da soğutma isteğine göre çalışarak, ortama istenilen soğutma veya ısıtmayı yapar. Bu nedenle sistem tıpkı bir 4 borulu fancoil gibi, ortamın her tip isteğine her an cevap verebilecek ve istenilen oda koşulunu yıl boyunca sürekli sağlayabilecek yapıdadır. Bu sırada ortaya çıkan atık enerji ise cihazın kondenserinden geçmekte olan suya aktarılır. Cihazlar genelde 1.5 kW  ile 200 kW kapasiteleri arasındadır. Uygulama olarak genelde kanal bağlantılı olup konsol, yatay, dikey, santral ve çatı tipleri mevcuttur. Üniteler sudan havaya veya sudan suya cihazlar olarak 2 grupta incelenebilir. Sudan havaya olan cihazlar genellikle mahal içerinde asma tavan içene koyulur. Montajı bir fancoil ünitesini monte etmekten farksızdır. Sudan suya cihazlar ise genellikle kazan dairesine veya klimatize edilecek ortama yakın mahallere konur.

Toprak su kaynaklı ısı pompası,cihazları 4 mevsim çalıştığı için periyodik olarak bakımları mutlaka yaptırılmalıdır. Bu şekilde işiniz için hayati önem taşıyan sisteminizin, sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini garantilemiş olursunuz.Dilerseniz periyodik bakım anlaşması yaparak üretiminizde verimlilik ve tüketiminizde tasarruf sağlayabilirsiniz.Periyodik koruyucu bakımın sağladığı avantajları

Özetle aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
· Cihazın ömrünü uzatır.
· Sistemin arıza riskini azaltır.
· Enerji sarfiyatını azaltır.
· Tamir masraflarını azaltır.
· Soğutucu akışkan kaçaklarını en aza indirerek şarj için gerekli olan iş gücü ve soğutucu akışkan giderlerini azaltır, ozon tabakasına verilen zarar da nispeten önlenmiş olur.

Periyodik yıllık bakımda Yapılan İşlemler.
1-Cihazlara ilişkin işletme basınç ve sıcaklıkların “İşletme Değerleri Tablosuna uygunluğu kontrol edilir ve aykırılıklar bulunursa nedeni araştırılarak giderilir
2-Soğutucu akışkan gaz devresinde , kaçak kontrolü yapılır ve kaçak varsa gerekli önlem alınır
3-Elektrik kablo bağlantılarının durumu. Cxm ana kart devreleri fp1 &fp2 sensörlerin kalibreleri ölçülür
Elektrik devresinin akımı, voltaj kontrol edilir ve aykırılık bulunursa nedeni araştırılarak giderilir.
4-Fan Motorları fanlarının temizlenmesi, yatakları kayış,kasnakların ve bağlantıları kontrolü yapılır.
5-Kurutucu (Drier)’nun değiştirilmesi gerekiyorsa,değistirme yapılır.
6-Filtrelerin temizliğinin kontrolü ve gerekiyorsa değişimi yapılır.

Koruyucu bakım programı uygulamaya konulduğu ilk anlarda iş yükü yoğunlaşır ancak, olumsuzluk gibi görünen bu durumun aslında doğru bir yaklaşım olduğu, işletim verimindeki artış ve acil tamir masraflarının azalması ile anlaşılacaktır.

Isı pompası cihazları konusunda kesinlikle işinin uzmanı olan, eğitimli ve kalifiye personele sahip bir firmadan alacağınız teknik destek ile en hızlı ve en hesaplı şekilde sorunlarınız çözüme kavuşur.

EKC GRUP olarak, soğutma sektörde 2001 den beri en iyi bildiğimiz işi, en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve önceliği müşteri memnuniyetine veren anlayışımız ile siz değerli müşterilerimize arzuladığınız kaliteli, hızlı ve hesaplı çözümleri sunmaya devam ediyoruz…